Ένας χρόνος Τροφοσυλλέκτες: Ένας χρόνος αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας για την τροφή.

Τον Μάρτιο του 2014 συγκροτούνται μετά από πρωτοβουλία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων, του Αυτόνομου Στεκιού και της Συλλογικής Κουζίνας της Τετάρτης οι Τροφοσυλλέκτες μια αυτοοργανωμένη δομή που στόχο έχει να απαντήσει στο κοινωνικό πρόβλημα της εξασφάλισης της τροφής, με όρους ισοτιμίας, συμμετοχής και αγώνα, μέσα από την συλλογική δράση. Απορρίπτοντας τους ρόλους τόσο του παθητικού θεατή, όσο και του ανήμπορου αναξιοπαθούντα, οργανώνοντας τις κοινωνικές άμυνες απέναντι στις πολιτικές της εξαθλίωσης, ενάντια σ’ όσους τις επιβάλλουν και επωφελούνται από αυτές. Ανακτώντας το κουράγιο και την αξιοπρέπειά μας, στεκόμαστε συλλογικά και δυνατοί απέναντι στο κοινωνικό πρόβλημα της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού.
Μέσα σ’ αυτό το χρόνο πάνω από 70 νοικοκυριά στηριχτήκαν και συμμετέχουν στους Τροφοσυλλέκτες. Μέσα από την συλλογική μας δράση αλλά και την έμπρακτη αλληλεγγύη πολλών κατοίκων των Εξαρχείων και της Νεάπολης, καθώς και την συνδρομή των συνεταιριστικών παντοπωλείων Σέσουλα & Σβούρα καταφέραμε να συλλέξουμε και να διανείμουμε σημαντικές ποσότητες τροφίμων αλλά και ειδών υγιεινής. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικά νούμερα: 1.387 γάλατα, 1.865 πακέτα ζυμαρικά, 165 κιλά ρύζι, 424 κιλά όσπρια, 260 λίτρα λάδι, 581 ντοματάκια και πάστες κλπ.
Μέσα σ’ αυτό τον χρόνο οι Τροφοσυλλέκτες καταφέραμε να επεκτείνουμε την παρέμβαση μας και πέρα από το συλλογή και διανομή των τροφίμων:

Α. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Οι Τροφοσυλλέκτες στηρίξαμε με τρόφιμα από το απόθεμα μας τα παιδιά των Σύριων προσφύγων που έκαναν απεργία πείνας στην πλ. Συντάγματος τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2014
Από το ταμείο μας ενισχύσαμε με 80 ευρώ αλλά και βοήθεια στην συσκευασία την αποστολή ρουχισμού για τους πρόσφυγες & τους μετανάστες που καταφτάνουν ναυαγισμένοι στην Λέρο

Β. ΓΛΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ
Για να ενισχύσουμε τα ταμειακά μας αποθέματα αλλά και για να γνωριστούμε, να χτίσουμε δεσμούς και να ταξιδέψουμε με μουσικές διοργανώσαμε ένα μουσικό καφενείο (Ιούνιος 2014) και ένα ρεμπέτικο γλέντι (Νοέμβριος 2014)

Γ. ΘΕΑΤΡΟ
Με την στήριξη της εταιρείας θεάτρου «Εν δράσει» τα έσοδα της παράστασης του έργου «Γράμματα στον Στάλιν» στις 27 Μαρτίου 2014, ενίσχυσαν το ταμείο των Τροφοσυλλεκτών.
Με την προσφορά δωρεάν προσκλήσεων από το θέατρο Ιλίσια, πολλά παιδιά από τις οικογένειες των Τροφοσυλλεκτών παρακολούθησαν την παράσταση «Ο μικρός πρίγκηπας» τον Δεκέμβρη του 2014.
Συνδιοργανώσαμε ,στις 22 Φεβρουαρίου του 2015, μαζί με την θεατρική ομάδα «Φωτεινοί ποδηλάτες» την θεατρική παράσταση «Ποδηλασία στους δρόμους της Λιλιπούπολης» και ακολούθησε παιδική γιορτή.

ΤΡΟΦΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ: αλληλέγγυα δομή αξιοπρέπειας για την τροφή
Μάης 2015

This entry was posted in 8. Υλικό Ομάδων στο Στέκι. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *